Neem contact met ons op bij eventuele vragen!
Jacqueline van der Burg
Bomen over de boomkwekerij deel 4 met Jacqueline van der Burg
De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Jacqueline vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.
Allereerst de vraag die Jan-Willem Rotteveel voor jou heeft: Hoe is je indruk van de sector en waar liggen, op je vakgebied, de uitdagingen voor de toekomst?
Zoals alle vakgebieden binnen de agrarische sector valt me op dat ondernemers en vaak ook de personeelsleden in de tuinbouw bovenal trots zijn op wat ze doen en hun vak met passie uitvoeren. Daarnaast is het echt vakwerk wat men uitvoert.
Kansen zijn er volop voor de sector. Voor mijn vakgebied zie ik ze zeker in digitalisering. Er wordt nog veel met Excel bestanden gewerkt met daarin het aanbod, deze worden dan weer doorgemaild naar klanten die meerdere van deze bestanden dan weer met elkaar moeten vergelijken. Ook in het verdere koopproces zijn veel bedrijven niet of niet goed gedigitaliseerd.
Hierdoor kost het verkoopproces meer tijd welke juist besteed kan worden aan andere zaken. Dit is eerst een investering in tijd en geld maar op langer termijn zorgt het voor efficiënter werken.
Als Varb is onze doelstelling de handel in buitengroen te bevorderen. Digitalisering is hierin een heel mooi hulpmiddel die naar mijn mening nog te onderbelicht is. Dit is dan ook zeker een uitdaging voor de toekomst. |
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Jacqueline van der Burg, 38 jaar en nu bijna 3 jaar werkzaam bij Stichting Varb. Van oorsprong uit de glastuinbouw, mijn vader had een tomatenkwekerij. Mijn hart lag al van jongs af aan bij de tuin en alles wat erom heen speelde, het was dan ook snel voor mij duidelijk dat ik de sector in wilde. Helaas was overname geen optie maar dat was voor mij geen reden om niet in de sector te blijven.
Tijdens en na mijn HBO ben ik dagelijks bestuurder geweest van NAJK en mocht daar de portefeuille Tuinbouw vervullen. Hierdoor ben ik met alle vakgebieden binnen de agrarische sectoren in aanraking gekomen en heb ik van dichtbij mogen ervaren hoe mooi en divers onze sector is. Met wat omzwervingen heb ik uiteindelijk 7 jaar bij de Bloembollenkeuringsdienst gewerkt waar ik mij bezig hield met de ontwikkeling van Ketenregister en de implementatie van regelgeving rondom export van bloembollen naar derde landen (landen buiten EU).
Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?
Mijn functie is operationeel manager. Hierdoor mag ik mij met heel veel zaken bezig houden. Ik houd mij met name bezig met hoe wij ons als handelsplatform kunnen verbeteren om onze deelnemers beter te kunnen faciliteren en hoe we de handel in buitengroen kunnen bevorderen. Maar ook met hoe we nieuwe deelnemers kunnen aantrekken. Daarnaast zitten de praktisch operationele zaken zoals gebouw-, en debiteurenbeheer maar ook het opstellen van instructies voor de supportdesk en het meedenken in uitleg naar onze deelnemers in mijn takenpakket. Een hele veelzijdige baan dus.
Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?
Zoals aangegeven heb ik een veelzijdige baan. Daarom start ik de week altijd met het nalopen van mijn mail en een kijkje in mijn agenda en waar nodig het voorbereiden van overleggen voor die week. Zijn er klanten die ik nog moet bellen of andere zaken die mijn aandacht vragen? Het voorbereiden van mijn nieuwe week probeer ik eigenlijk altijd al vrijdagmiddag te doen zodat ik op maandag lekker vlot kan opstarten.
Iedere week ben ik wel bezig met het uitwerken en/of testen van projecten voor het handelsplatform. Dit kunnen kleine wijzigingen zijn of veel grotere. En zowel voor de korte als langere termijn. Ik doe dit gelukkig niet alleen maar samen met een collega.
Daarnaast beantwoord ik vragen van collega’s en klanten en verwerk ik, als het nodig is, aanvragen voor een abonnement of demo account.
Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?
Na de middelbare school ben ik naar het Wellantcollege in Gouda gegaan voor de opleiding plantenteelt niveau 4, altijd met het idee dat ik door wilde naar het HBO. Aan het einde van mijn MBO zag ik doorstromen niet zitten en ben ik gaan werken. Al snel kwam ik erachter dat ik daarmee niet het werk kon doen wat ik graag zou willen en werd mijn wens om verder te studeren weer geprikkeld. Het mooie van de tussenperiode was wel dat ik daardoor de kans heb gekregen om voor NAJK mee te gaan met een pilot studiereis naar Tanzania. Hier hebben we veel tuinbouwbedrijven mogen bezoeken en mogen zien hoe in een Afrikaans land wordt geteeld.
Ik ben dus uiteindelijk weer terug naar school gegaan en heb de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness in Delft gedaan. Hier ken ik Jan Willem van. Het leuke is nu dat hij, naast voorzitter van Perennial Power ook lid van het bestuur van Varb is en daarin de rol van secretaris en penningmeester vervuld.
|
Wat vind je het leukst aan de sector? |
De diversiteit van de verschillende bedrijven vind ik bijzonder. Daarnaast vind ik het erg mooi om te zien dat iedereen trots is op zijn product. Dat mogen we met elkaar nog meer uitdragen.
Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?
Als Stichting Varb vinden we het heel belangrijk om te luisteren naar onze deelnemers. Verbeteringen en wensen die zij aandragen nemen we altijd serieus. Zo zijn we momenteel bezig om een app te ontwikkelen waardoor het nog gemakkelijker is het aanbod te updaten en een foto aan de aanbodregel toe te voegen. Dit is een vraag van veel bedrijven geweest. Ik vind het daarom leuk dat we hier invulling aan geven. Het doel is dat de app dit jaar live gaat. |
Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
Ik denk dat we meer moeten laten zien waarom we trots zijn op onze sector en wat de kansen zijn. Handjes hebben we altijd nodig maar het is goed ook te tonen wat er verder mogelijk is met bijv. een technische opleiding. Dit geldt wat mij betreft wel voor de gehele agrarische sector.
Aan wie geef jij de pen door?
Ik wil de pen doorgeven aan Bob Hoogerdijk van Hoogeveen plants. Wij hebben op het MBO met elkaar in de klas gezeten. Ik ben benieuwd naar het pad dat hij heeft afgelegd van het MBO naar mede eigenaar van zo’n groot boomkwekerijbedrijf.
Wat wil je aan haar vragen?
Ik ben heel benieuwd wat hij jongeren zou adviseren als ze nog een studiekeuze moeten maken en twijfelen of werken in de agrarische sector iets voor hen is. Hoe zou hij ze enthousiast maken?