Neem contact met ons op bij eventuele vragen!
Jonathan Huibers
Bomen over de boomkwekerij deel 18 met Jonathan Huibers
De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Erik vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.
Allereerst de vraag van Erik Stuurbrink: ‘Hoe zie jij de ontwikkelingen in de sector ten opzichte van de opleidingen die er zijn en de jongere generatie?’
Het is mooi om te zien dat de opleiding voor de boomteelt in onze regio tegenwoordig wordt verzorgd door het Hoornbeeck College. Een actieve opleider is heel belangrijk voor onze leerlingen. Het is fijn dat het aantal leerlingen flink is gestegen, en dat dit ook breed wordt ondersteund door het bedrijfsleven in de regio. Dit zorgt ervoor dat de opleiding actueel blijft en leerlingen in een inspirerende omgeving kunnen leren.
Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Jonathan Huibers, ik ben 34 jaar, getrouwd en vader van vier kinderen. Samen met mijn broer Henk run ik Boomkwekerij Cor Huibers, gevestigd in Opheusden. Wij zijn gespecialiseerd in fruitbomen (hoogstam, halfstam) en leifruit, vooral in de grotere maten vanaf 12/14. Daarnaast kweken we een specifiek assortiment multistammen. Onze afnemers zijn voornamelijk groothandels en cash & carry bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Welke werkzaamheden voer je uit?
Binnen ons bedrijf ben ik verantwoordelijk voor de teelt. Ik werk samen met een team van ongeveer zes vaste medewerkers. Daarnaast verzorg ik de inkoop van bomen die wij verder opkweken, oftewel het uitgangsmateriaal. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor het rooiseizoen. Het werk is heel divers en verschilt per seizoen. Uiteindelijk doen we het samen, ook al ben ik eindverantwoordelijk. Dat geeft me de ruimte om bijvoorbeeld in de zomer met een gerust hart op vakantie te gaan.
Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit
Ik ben verantwoordelijk voor teeltteams, maar ze zijn behoorlijk zelfsturend. Mijn taak is om het overzicht te bewaren, mijn mensen kunnen heel goed zelfstandig werken. Het werk is afwisselend en hangt sterk af van het seizoen. Inkoop, contact met leveranciers, het bezoeken van leveranciers en de voorbereiding van bijvoorbeeld het rooiseizoen horen hier allemaal bij. Daarnaast houd ik me bezig met alle voorkomende teeltwerkzaamheden.
Sinds een jaar hebben we een oppotrobot voor de laanbomen. Innovatieve oplossingen zoals deze vind ik erg leuk om op te pakken. We zijn er heel blij mee. Het oppotten is in elk geval veel minder fysiek zwaar geworden en er zijn minder mensen nodig, die we nu op andere plekken kunnen inzetten. Over het algemeen is mijn week onvoorspelbaar, geen dag is hetzelfde. Net als het weer.
Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?
Ik heb een BBL-opleiding boomteelt gevolgd bij Helicon, dat toen nog in Geldermalsen zat. Op dat moment was ik al volop actief in het bedrijf, dat destijds nog van mijn vader was. School beviel me niet zo en ik was er snel klaar mee. Ik heb vooral veel in de praktijk geleerd. Ook leer je veel van elkaar tijdens bijvoorbeeld licentiebijeenkomsten en innovatiedagen. Soms moet je dingen gewoon uitproberen, je leert dan van je fouten. Verder heb ik geen andere opleidingen gevolgd. Altijd blijven nadenken, dan kom je een heel eind.
Wat vind je het leukst aan de sector?
De sector is dynamisch en er gebeurt veel, vooral op het gebied van innovaties zoals robotisering, automatisering en mechanisatie. De ontwikkelingen gaan snel, en dat is wat het zo interessant maakt. Je moet altijd scherp blijven en goed meedoen. |
Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
Het is belangrijk om jongeren en nieuwe mensen kennis te laten maken met de variatie van het werk. Betrek ze bij alle voorkomende werkzaamheden. Daar kun je al vroeg mee beginnen, bijvoorbeeld met scholieren. Zij vormen een soort kweekvijver, en het is belangrijk dat die er is. Social media is niet de enige manier om mensen te bereiken. Het is ook belangrijk om je ogen en oren open te houden voor potentiële werknemers. Mond-tot-mondreclame werkt vaak goed. En het begint bij jezelf: als kweker ben je de ambassadeur van je vak.
Aan wie zou je de pen willen doorgeven?
Wim van Meerten van Boomkwekerij 't Kempke in Opheusden.
Wat wil je hem vragen?
Hoe zie jij de toekomst van gewasbescherming?.