Heb je vragen of onafhankelijk en kosteloos opleidingsadvies nodig?

Wij staan voor je klaar voor al je vragen rondom leren en ontwikkelen in de boomkwekerij sector. Wil jij groeien in je werk, een cursus volgen of weet je nog niet goed wat je wilt in je loopbaan en wil je daarachter komen?

Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Telefoon: 06 57 64 34 58 (Mariëlle) of 06 38 78 57 53 (André)
E-mail: [email protected]

Marc Lodders

7 juni 2023

Bomen over de boomkwekerij deel 15 met Marc Lodders

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Marc vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

Allereerst de vraag van Björn Kohlmann: ‘Hoe kijk je aan tegen de recente aanmeldingen van boomkwekers uit midden Brabant bij Treeport Zundert (TPZ) en wat betekend dit voor de focus en werkzaamheden van TPZ?

Ik ben blij met elke aanmelding bij TPZ, dus zeker ook met de aanmeldingen vanuit midden-Brabant. Het is een bevestiging voor alle leden die hun schouders al jaren onder de coöperatie zetten dat hun werk er toe doet en dat het gezien wordt door alle collega’s. Het betekent gelijk ook dat alle problemen die we hier in de regio hebben ook elders spelen. Daardoor verandert er ook weinig aan de focus. Het is alleen hetzelfde verhaal een aantal keren meer vertellen en de ervaringen die je opgedaan hebt zorgvuldig delen. Belangrijk is daarom ook dat leden die niet uit deze regio komen zich bij ons toch comfortabel voelen met de informatie die we kunnen leveren. Uiteraard brengt het ook meer werk mee, maar ook die capaciteit hebben we en we kunnen opschalen.

 Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben 57 jaar oud en getrouwd met Mariëlle. Onze dochter Loïs is ook bij in de zaak sinds vorig jaar. Ik werk in de boomkwekerij sinds mei 1984 en heb deze van mijn ouders overgenomen in 1997. Als ik niet aan het werken ben, kijk ik graag voetbal of speel tennis of wandel een grote ronde. Verder maak ik alle puzzels in de krant en ga ik graag op vakantie in Italië. Ik ben ook bestuurlijk actief bij o.a. TreePort Zundert

Welke werkzaamheden voer je uit?

Ik ben dagelijks bezig met in- en verkoop van planten en heb veel contact met mijn klanten en leveranciers. Daarnaast probeer ik me bezig te houden met de meerjarenplanning. En momenteel ben ik ook druk met de nieuwbouw/bedrijfsverplaatsing van de loodsen en het kantoor

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Ik begin in het seizoen ’s morgens rond 06.00/06.15. Dan werk ik eerst mijn mailboxen weer bij. Daarna overleg om alles voor de komende dag weer te organiseren. Na 07.00 als iedereen aan de slag is, orders invoeren, verkopen, inkopen, planten afroepen, aanbiedingen maken tot ca. 21.00. Tussenin 2x een half uur pauze.

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Ik heb de MLTS ( Middelbare Land- en Tuinbouw School) in Breda gevolgd. De eerste 2 jaren de richting aanleg- en onderhoud van tuinen gevolgd en het 3e jaar de richting boomteelt. Deze 3 jaren werden gevuld met o.a. bodemkunde en bemestingsleer en plantenkennis als wat ik nu belangrijke vakken noem. Nomenclatuur (de vertalingen van de Latijnse namen en de betekenis van de namen) was mijn favoriete vak. Ik heb er nu altijd nog profijt van dat ik de vertalingen ken. Ook de kennis van de bodem, die in de praktijk alleen maar gegroeid is tijdens diverse cursussen is van onschatbare waarde. Ik was 18 toen ik met diploma het studentenleven verlaten heb. Daar heb ik nu wel eens spijt van. Het was wellicht beter geweest om 1 of enkele buitenlandstages te doen.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

Dat iedere dag weer een nieuwe uitdaging is. Niet 1 dag is hetzelfde (al lijkt dat soms wel). Er valt iedere dag weer wat te leren in de kwekerij. De werkzaamheden die ik leuk vind: Zaaien. Het van tevoren bepalen en berekenen hoeveel kilo zaad er per bed of akker gezaaid moet worden om een bepaald aantal planten per meter te krijgen. En dat dan kloppend te krijgen. Als je een paar weken later dan terugkomt, als de zaadjes uitgekomen zijn, en je ziet het resultaat is zoals je verwacht/gehoopt had. Dan geeft dat iedere keer weer een kick van: Yes ik kan het nog!

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Ik zie de vakkennis verdwijnen uit de sector dat is erg jammer. Zo’n mooi vak! Het verdient een beter lot.

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

We zouden de innovaties die we in onze sector doorvoeren beter kenbaar kunnen maken, waardoor mensen die in principe in de basis een andere  (bv technische) opleiding gedaan hebben het toch interessant vinden om in de sector te werken. Het is niet eenvoudig om nog handjes te vinden. Daardoor zal er met nieuwe innovatieve technieken gewerkt gaan worden. Daar is ook een ander soort medewerker voor nodig dan de mensen die we nu in dienst hebben. Promoot onze sector ook bij deze opleidingen.

Aan wie zou je de pen willen doorgeven?

Ik wil de pen doorgeven aan Chantal van Kuyck. Zij organiseert de vakbeurs GrootGroenPlus en is sterk betrokken bij de ontwikkelingen van het BCT (Business Centre Treeport)

Wat wil je aan haar vragen?

Nu GrootGroenPlus verhuist naar een locatie op het BCT. Wat voor een impact heeft dit op het BCT en wat voor een impact op de organisatie van de beurs?