Ontdek de leerstijltest en de leercultuurtest
Chantal van Kuyck
Bomen over de boomkwekerij deel 16 met Chantal van Kuyck
De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Chantal vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.
Allereerst de vraag van Marc Lodders: ‘Nu GrootGroenPlus verhuist naar een locatie op het BCT. Wat voor een impact heeft dit op het BCT en wat voor een impact op de organisatie van de beurs?
Het is mooi om te zien dat alles rondom de boomteelt nu langzaam maar zeker samenkomt op het Business Centre Treeport (BCT). Ook de cross-overs beginnen een positieve uitwerking te krijgen. En aan de bouw van Rootz (het nieuwe kenniscentrum) zal weldra worden gestart. Een vakbeurs als GrootGroenPlus is een promotioneel platform dat een ware aanvulling is op de activiteiten op het groene bedrijventerrein. In 2022 hebben we al kunnen oefenen met de Nationale Viering van de Boomfeestdag en nu gaan we voor 10.000 m2 beuroppervlakte op hetzelfde plot. Natuurlijk brengt elke verhuizing extra werk en afstemming met zich mee, maar door de goede samenwerking met de collega’s (besturen, aandeelhouders en externen zijn ook collega’s) van zowel GGP als BCT en de vaste kern van leveranciers klaren we elk jaar die klus. Vooralsnog zijn er geen tekenen dat dat in 2023 niet zo zal zijn. Al is er nog wel wat werk te verzetten. De locatie maakt wel een verschil maar niet het verschil. Elke locatie heeft voor- en nadelen en bovendien zijn er altijd uitdagingen en onzekerheden. Ook de verkeers- en weersomstandigheden kunnen we niet regelen. Er gaat vast, want dat is elk jaar zo, iets mis, of misschien wel meerdere dingen maar het is aan ons om dat op te lossen. Zowel GrootGroenPlus als het BCT zijn in het leven geroepen voor de bevordering en promotie van de boomteeltsector, de impact zal op beiden positief zijn en tot versterking leiden. |
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben 48 jaar en al 20 jaar woonachtig in België. Ik ben sinds 2007 ondernemer, in dat jaar schreef ik mijn bedrijf bij de KvK in als organisatieadviesbureau. Sinds 2008 ben ik betrokken bij vakbeurs GrootGroenPlus en European Plant Support en sinds 2014 bij Treeport BCT Partners BV. Sinds 2016 als algemeen directeur en al een paar jaar eerder bij vereniging Treeport, inmiddels Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert. De coöperatie en de vakbeurs hebben mijn interesse in de sector aangewakkerd. Om los te komen van het werk lees ik graag, voornamelijk thrillers. Daarnaast ga ik graag uit eten en sinds mijn tuin opnieuw is aangelegd ben ik ook daar meer te vinden.
Welke werkzaamheden voer je uit?
De werkzaamheden zijn erg uiteenlopend en afwisselend, qua opleiding en achtergrond ben ik redelijk allround. Van organisatie, administratie, inkoop, verkoop, planning, calculatie, PR en marketing, vertegenwoordiging, (juridische) advisering. Mijn motto en mailadres zijn vraag het gewoon punt nl. |
Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?
In de drukke periodes gaat het werk 7 op 7 door. Er is altijd wel iets te doen, uit te werken, op te zetten, of te regelen en vergaderingen en bijeenkomsten vallen regelmatig op de avonden van weekdagen. Mijn weken zijn goed gevuld met werk. In rustige weken minimaal 40 uur per week oplopend naar 80 uur in drukke weken. Het werk is eigenlijk nooit af, en als dat wel zo is dan bedenk ik weer wel iets dat vernieuwd of gepost kan worden. Ik sta meestal vroeg op om mails te verwerken waarna ik in de loop van de ochtend, middag of avond naar vergaderingen, besprekingen of bijeenkomsten ga en mijn uiteenlopende werkzaamheden voortzet. In de rustigere periodes probeer ik het werk in de weekenden wel te beperken.
Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?
Een hbo-opleiding Management, Economie en Recht, aangevuld met uiteenlopende cursussen en opleidingen zoals Autocad, assurantiën, kwaliteitszorg, schrijven van databases. Ik zoek elk jaar iets nieuws, zo heb ik ook de eerste sortimentscursus van Treeport bijgewoond. |
|
Wat vind je het leukst aan de sector? |
De pracht van de teelt; hoe langer ik in de sector werk hoe meer ik zelf bezig ben met groei en bloei. Nog steeds ben ik een plantenbeet maar dat wil niet zeggen dat het niet vooruit gaat. Daarom zijn vooral de mensen die met liefde voor het vak en die met alles wat leeft bezig zijn zo leuk en zeker in deze sector. Iedereen is open, gastvrij en bereid om zijn of haar verhaal te doen en je wat te leren. Ik weet al veel meer over teelt dan toen ik begon, maar wat ik weet is uiteraard nog maar een fractie van de vakkennis die de mensen hebben waar ik voor mag werken.
Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?
Doe iets met passie en wees betrokken of laat het. Indien je in deze sector werkt en je mist passie en betrokkenheid, dan mis je ambitie en motivatie. Dat kan zijn omdat je kracht elders ligt maar meestal omdat je de werkzaamheden die je wel kunnen bekoren nog niet hebt gevonden. School jezelf bij, praat met collega’s, ondernemers en docenten, leer van de vakmensen, ga het veld in en wees geïnteresseerd. Overal is nieuws, kennis en informatie te vinden. Overal valt wat van te leren.
Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
Stop met de bescheidenheid én met het herhalen van ouderwetse advertenties. Niemand leest dat nog, het stigmatiseert. De sector is modern, mooi en zeer aansprekend. Het is werken aan een groene en gezonde wereld. Er zit zoveel kennis en kunde in de sector. Indien we de boomteelt met alles wat erbij hoort en alles wat het de wereld brengt beter zouden gaan promoten, het enorme belang zouden benadrukken, maar ook de diversiteit aan werkzaamheden en opleidingsmogelijkheden, dan zal de werving soepeler verlopen. Voorafgaand aan de beantwoording van deze vragen heb ik alle interviews doorgelezen; niemand is met tegenzin aan het werk of negatief over het werk. |
Aan wie zou je de pen willen doorgeven?
Ik zou het toetsenbord graag doorgeven aan Maarten van Overbeek van Boomkwekerij Maarten van Overbeek uit Oirschot.
Wat wil je aan hem vragen?
Naast je boomkwekerij ben je ook actief bezig met de ontwikkelingen en pilots op het gebied van teelt en technologie, onder andere via Dutch Tree Machinery. Door je teeltkennis weet je wat (nieuwe) technologie je kwekerij zou moeten brengen. Is die connectie uit interesse of nood aan maatwerk en oplossingen ontstaan?