Blog Mariëlle

Blog Mariëlle

Blog: Binden en Boeien, Wat is het eigenlijk? 

We horen het vaak: binden en boeien van medewerkers is dé sleutel tot succes. Maar wat betekent het nu echt? Het klinkt mooi, maar soms voelt het als een loze term die overal maar op wordt geplakt. Ook wij, als scholingsconsulenten, gebruiken deze woorden regelmatig, maar ik vind het belangrijk dat het geen modewoord is. Het moet meer zijn dan een term; het moet iets zijn dat echt werkt. 

Tijdens het volgen van de opleiding die ik nu zelf volg, kwam ik deze termen opnieuw tegen. Dit bracht me aan het denken: waar komen deze termen vandaan en wat is het oorspronkelijke idee erachter? 

De Geluksfabriek 

Via De Geluksfabriek (www.geluksfabriek.nl) heb ik achtergrondinformatie gevonden. Het concept werd in 1998 geïntroduceerd om beter in te kunnen spelen op onze drijfveren in een maatschappij die snel verandert. De Geluksfabriek maakt een onderscheid tussen binden en boeien

Binden 

“Er is sprake van binden als de werknemer zich committeert aan de missie en de doelstellingen van de organisatie en daarom graag bij de organisatie wil blijven werken.” 

Boeien 

“Boeien betekent dat een medewerker vooral op zoek is naar een ‘deal’. De identiteit van de organisatie is minder belangrijk voor hen. Deze medewerkers zijn vooral op zoek naar leuk werk, goede beloningen, mooie projecten en/of leuk contact met collega’s.” 

Geen tegenpolen 

Boeien en binden zijn geen tegenpolen. Als je geen binding hebt met de organisatie, betekent dat niet dat je geen binding hebt met de projecten, mensen of ideeën die er spelen. En mensen die veel binding hebben met de organisatie zijn niet altijd geboeid door hun werk. 

Weten wat er speelt 

In de boomkwekerij draait het niet alleen om de groei van planten, maar ook om de groei van je team. Wil je medewerkers binden aan je bedrijf? Zorg dan voor een sterke en aantrekkelijke identiteit, een verhaal waar zij zich in kunnen vinden. Dit verhaal moet zichtbaar zijn in alles wat je doet, van de manier waarop je met je team omgaat tot de communicatie naar buiten toe. Maar om boeiend te blijven, is het belangrijk te weten wat je medewerkers écht drijft. Dat ontdek je door oprechte interesse te tonen en actief naar ze te luisteren. 

Wat niet goed werkt, is óf alleen maar proberen mensen te binden door een hechte gemeenschap te creëren óf iedereen behandelen als een ‘freelancer’ die voor zijn eigen kansen moet vechten. Beide aanpakken hebben hun valkuilen. Als je enkel inzet op het gevoel van gemeenschap, voelen mensen die gewoon een eerlijke deal willen zich buitengesloten. Maar als je medewerkers allemaal ziet als losse krachten die alleen voor zichzelf zorgen, mis je de kans om een teamgevoel op te bouwen, en vertrekken de mensen die juist op zoek zijn naar verbinding. 

Balans 

De sleutel is het vinden van de balans: een sterke identiteit neerzetten waar mensen zich mee verbonden voelen, en tegelijkertijd luisteren naar de individuele wensen en doelen van je medewerkers. Dit zorgt voor een sterk en divers team dat goed past bij jouw bedrijf en draagt bij aan een positieve sfeer waarin iedereen kan floreren. Zo haal je het beste uit je mensen en groeit je bedrijf samen met hen mee. 

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!